lørdag 27. mars 2010

Nå skal klokken stilles, men hvilken vei???


Nå er det igjen tid for å stille klokken og mange lurer på hvilken vei klokken skal stilles. Selv jeg må tenke meg om hver gang den tid kommer.. Men nå har jeg endelig lært meg 2 nye måter å huske dette. Noen sier at klokken skal alltid stilles MOT sommeren, mens andre sier at hagemøblene skal ut på våren, da stilles klokka fremover og på høsten skal hagemøblene inn og derfor stilles klokken tilbake.

Men hva er egentlig sommertid? Hvorfor gjør vi dette?
Sommertid ble først foreslått av Benjamin Franklin i et essay så tidlig som i 1784, men ble ikke tatt i bruk før første verdenskrig; Tyskland var først ute i 1916, og deretter fulgte Storbritania. Tanken var å bedre utnyttelse av sommermånedene med lys en time ekstra om kvelden, og minske energibruken. Energisparing har nok hatt mindre betydning i de industrialiserte landene i senere tid.

I Europa er det kun Island som i dag ikke har sommertid...

Ved sommertidens start, blir klokken skrudd én time frem kl. 02:00, og ved sommertidens slutt blir tiden skrudd én time tilbake kl. 03:00. For å slippe forvirring for dem som reiser mellom tidssoner, skjer overgangen samtidig i alle deltagende land i Europa..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar